EN JULSAGA

ca 2,5 h inkl. paus
Svenska, textas på svenska och finska
Familjepjäs, Stora scenen

Charles Dickens klassiker!

En Julsaga på Åbo Svenska Teater ramas in av en ljuvlig julidyll där förändring till det bättre får sin chans. Premiär på Stora scenen 12.11.2022.

Den gamle affärsmannen Ebenezer Scrooge bor ensam i ett stort dystert hus. Han är en sur, snål och vresig man som lånar pengar till folk och kräver skyhög ränta. Han älskar sina pengar. På något sätt tröstar pengarna honom, han kompenserar sin ledsna barndom med pengar.

Natten mellan julafton och juldagen besöker tre andar Scrooge. Han måste ändra sitt giriga beteende. Varje ande har ett budskap. Det visar sig att Scrooge också har en del fina, glada och varma minnen, men han har lagt locket på dem, till synes är han oberörd. Men nånstans inne i hjärtats vrå händer gång på gång något, något gott rör sig inombords och till slut vill Scrooge ställa allt till rätta.

En Julsaga på Åbo Svenska Teater ramas in av en ljuvlig julidyll där förändring till det bättre får sin chans. Vi möter rollfigurer från olika samhällsklasser och genom dem får vi uppleva hur samhället ser ut. Vi träffar också tre julspöken, både snälla och roliga samt lille Tim i den fattiga men kärleksfulla familjen Cratchit.

Vi värnar om våra medmänniskor och upplever julstämning med allt vad det innebär av hopp om att det nu stundar bättre tider och att förändring är möjlig, åtminstone till jul.


Charles Dickens (1812-1870) var en engelsk romanförfattare, 

Dessutom arbetade han som journalist och skrev många artiklar om politiska och sociala frågor. Räckvidden, medkänslan och intelligensen i hans syn på samhället och dess brister berikade hans romaner och gjorde honom till en av de stora krafterna i litteraturen från 1800-talet. 

En Julsaga räknas som ett av Dickens mest kända verk och har filmatiserats åtskilliga gånger. Den publicerades första gången år 1843. Teaterhuset och den här sagan är nästan lika gamla.

PRIS A-/B-/C-/D-PLATSER


Normalpris: 40 / 35 / 30 / 25 €
Pensionärspris: 38 / 33,50 / 28 / 23 €
Barn: 27,50 / 22,50 / 17,50 / 11,50 €

Klicka här för flera prisuppgifter.

Åldersrekommendation: 6+

 


Skolföreställningar


Tors 17.11 kl. 11:00
Fre 25.11 kl. 11:00 
Fre 9.12 kl. 11:00
Fre 16.12 kl. 10:00

Skolgrupper får ett gratis inspirationsmaterial att använda innan och efter föreställningen.

Produktionsinfo

ROMAN Charles Dickens
DRAMATISERING Patrick Barlow
REGI Tove Appelgren
KOREOGRAFI Andrius Katinas
ÖVERSÄTTNING Felicia Stenroth
SCENOGRAFI OCH KOSTYMDESIGN Pirjo Liiri-Majava
LJUDDESIGN Kristian Ekholm
LJUSDESIGN Antti Niitemaa
MASKDESIGN Anniina Takala
PÅ SCENEN Samuel Karlsson, Stella Laine, Matti Raita, Ingemar Raukola och Sofia Törnqvist 
samt i kören Jannica Grönroos, Kari Jantunen, Paavo Korvenmaa, Silla Pöyry och Aino Rantanen
PREMIÄR 12.11 kl. 18 på Stora scenen
ÅLDERSREKOMMENDATION 6+

TEXTAS TILL SVENSKA OCH FINSKA.