HEMÅT ÖVER ISEN

12.09 - 10.12.2020
Svenska, textas på svenska och finska
Drama, Stora scenen
10-45€

Rustik romantik och skärgårdsdramatik

Efter Gunilla Linn Perssons roman. Premiär på Stora scenen 12.9.2020.

Köp biljett här. 

På ön Hustrun har tiden stått stilla sen 1914 då byns ungdomar skulle komma hem från en på dans på grannön. Det påstår åtminstone Ellinor. Hon är en driftig kvinna, som man måste vara i skärgården för att överleva. Nu tar hon hand om sin ålderstigne far Algot "Och det gör jag gärna!" säger hon.

Ellinor regerar i sitt eget kök, hon har egen köksträdgård, hon driver sommarcafé och sjötaxi och hon har en skock hönor ledda av en beskäftig tupp. Hon tar sig en sommarman ibland men annars har hon allt hon behöver. "Vi bor mitt i världen! Precis mitt i!" som pappa Algot säger.

Men så en morgon får Algots Sjötaxi en körning från grannön Tasslan "En herr...Mann" tror Algot. "Han ska vara fågelmålare".

Herrman Engström har kommit från Kanada för att sälja fädernegården. Snabbt och dyrt. Han är totalt oförberedd på att möta sin ungdomskärlek Ellinor. Men varför minns hon inte honom? Och borde hon inte vara gift i Frankrike? Och varför håller Algot envist fast vid att Engströmmarna borde portförbjudas från Hustrun, varför vill han hålla liv i den gamla grannfejden? Herrman tycker det är befängt: "Werner Engström gjorde så gott han kunde! Under de omständigheter som rådde vintern 1914!" men Algot: "Man känner trädet på frukten." 

Hemligheter som inte reds ut stannar kvar, till slut vet man inte längre vems sorger det är man bär. Tillit tar lång tid att bygga upp men går sekundsnabbt att rasera.

Kan en ungdomskärlek ändå bli en medelålderskärlek eller låter Ellinor sin pappa stå i vägen?

Gunilla Linn Persson är författare till bland annat TV-serien Skärgårdsdoktorn. Pjäsen Hemåt över isen är dramatiserad av Tove Appelgren.

Skärgårdssamtal och fisksoppa

26.9 kl.11.30 på Tiljan, i anslutning till föreställningen kl. 13 på Stora scenen.

Välkommen att äta fisksoppa och lyssna på Utöbon Hanna Kovanen berätta om livet på ön mitt i havet. Boka din plats via biljettförsäljningen. Pris 12€

Spelplan

Augusti 2020
TiOnToFr
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

Produktionsinfo

DRAMATISERING OCH REGI Tove Appelgren
SCENOGRAFI OCH DRÄKTER Pirjo Liiri-Majava
KOREOGRAF Maria Saivosalmi
LJUDDESIGN Kristian Ekholm
PROJICERINGAR Sanna Malkavaara
PÅ SCENEN Daniela Franzell, Samuel Karlsson, Amanda Nyman, Jerry Wahlforss och Bror Österlund, samt elever från Åbolands Teaterskola: Marielle Lindholm, Arne Linna, Serafina Paile, Saga Rosenlund och Ellen Westberg.
PREMIÄR 12.9.2020 på Stora scenen


TEXTAS PÅ FINSKA OCH SVENSKA. 

Franzell Daniela
Karlsson Samuel
Nyman Amanda
Wahlforss Jerry
Österlund Bror