BELLMAN 280 ÅR

ca 1 h, ingen paus
Svenska
Musik, Tiljan
14,50-17,50€

Bellmans visor och monologer

På Tiljan 28.11 kl.18.

Utifrån Bellmans monologer och sånger samt genom egenhändigt skrivna monologer har Matteus Blad låtit knyta an till de människor och Fredmans-gestalter som finns bland oss här idag, och låtit visa att Bellmans värld, på ett besynnerligt sätt, är lik vår egen.

Växjöfödda skådespelaren och sångaren Matteus Blad (f. 1987) är utbildad vid Det Jyske Musikkonservatorium i Århus och Stockholm Operastudio och bor sedan några år i Finland. Bellmanföreställningen visades först i Stockholm i oktober 2019, hade Finlandspremiär i november 2019 och turnerar i Finland under hösten 2020.
 

 

Föreställningen och turnén produceras med stöd av: Svenska Kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet, Sällskapet Visans Vänner.

...en föreställning som på ett spännande sätt visar hur underhållaren Bellman kan ha upplevts av sin samtida publik. ... Monologerna utgår från det betraktarperspektiv som vi nutidsmänniskor i publiken är hänvisade till. Vi ser de olyckliga i rännstenen, då och nu. Vi förstår att "det gör ont att vara människa". Vi påminns om den enskilda individens utsatthet, och inser att vår uppgift är att lämna betraktarens roll och gripa in.

HBL/Huldén

... Publiken fångades helt från den första minuten till den sista... En mörkhårig man i svarta kläder, en svart stol, en vacker lackad gitarr, en bukett solrosor på långt håll, det var scenbilden under den en timme långa konserten. Men Matteus Blad behövde inget annat för att trollbinda publiken. Ibland är det alldeles sant att man kunde ha hört en knappnål falla. Blad höll några korta pauser, för effektens skull, det verkade som att publiken lät bli att andas just då... Skådespelaren och sångaren Matteus Blad har skapat en fängslande och berörande turnéföreställning.

Nya Östis/Björkman-Nystén

Vi och våra samarbetspartners (Lippu.fi, Google analytics, Google ads, Facebook, Vår chat Drift) vill erbjuda dig skräddarsydd service via webbkakor (s k cookies). Ta del av all fin teaterinfo här, godkänn kakorna och du är välkommen in! Vad betyder kaka i det här sammanhanget? Läs mer.

close